HTML

VillanyVerda - Elektromos Autó Magyarországon!

A REVA elektromos járművek hivatalos blogja.

Várárolni kifulladásig!

Friss topikok

Ökológiai lábnyom

2009.06.11. 22:40 zpalotai (törölt)

Kedves Olvasó,

Ön mekkora lábon jár?

És ez mekkora lábnyommal jár?

Elgondolkozott már azon, hogy az az életmód, amit mi élünk, igazából mekkora területet igényel?

Régen ez egyszerű volt, a falusi öneltartó gazdáknál. Tudták, hogy hány hold földjük van - vagy hány Föld a Hold? :) - és hogy ott mennyi élelmiszert tudnak termelni, mennyi állatot tartani, stb. Ma már fogalmunk sincs, hogy egy kiló kenyér miből készül, hogyan, és ehhez mi kell. Elvárosiasodtunk. Sivár, a természet szempontjából. De térjünk vissza az eredeti témához...mi is ez az ökoizényom?

Az ökológiai lábnyom fogalma:
Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni.
A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 6,1 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut.

És a kiszámolás (ajánlott a C,D,E pontokkal eljátszani!):

http://www.glia.hu/okolabnyom/index.php


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://villanyverda.blog.hu/api/trackback/id/tr821179967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása